Maskinfabrikken springer som en Gazelle

Tre år i træk er Grenå Spåntagning udnævnt til Gazelle-virksomhed. De flotte vækstrater har udfordret direktør Claus Hyldahl, men via imidt har han fået en mentor og redskaber til at styre væksten. Og det rykker. 

Maskinerne hos Grenå Spåntagning spytter komponenter ud i højt tempo, og der er fart over feltet i virksomheden. På kun otte år har Claus Hyldahl banket en succesrig virksomhed op, som for tredje år i træk er udnævnt til Gazelle. 

Året før finanskrisen sagde han sit gode job op hos Terma og startede som selvstændig. Han fik hurtigt gode opgaver som underleverandør og behov for at ansætte en mand mere. I løbet af få år var de 15 ansatte - og senere 30. 

Grenå Spåntagning har bl.a. produceret komponenter til olieindustrien og solgt dem i op til 80.000 eksemplarer. Men branchen kører ikke længere som smurt i olie, og det kan mærkes i virksomheden på Norddjurs. 

"På grund af nedgang i olieindustrien har jeg været i gang med at opsøge nye kunder og desværre været nødt til at afskedige knap 10 medarbejdere", fortæller Claus Hyldahl. 

Samtidig har han oplevet, at det er yderst krævende at styre en virksomhed i rivende vækst. Da der var 30 ansatte, tjente virksomheden ikke mere, end da der var 10. Og det har indimellem været vanskelig at følge med. 

Claus Hyldahl har manglet redskaber til at styre væksten, og nu har han fået dem med hjælp fra imidt. Han har blandt andet taget imod 20 timers gratis rådgivning, en basecamp med andre virksomheder med fokus på salg, ligesom han har fået en erfaren erhvervsmand som mentor. Og det er alt sammen noget, som gavner virksomhedens udviklingsproces.

"Jeg kan høste af min mentors enorme erfaring. I starten kom han i virksomheden hver 14. dag, og nu er det en gang om måneden. Han gør det frivilligt, og det er jeg meget glad for. Vi har bl.a. gennemgået alt fra tilbudsgivning til vilkår for salg og levering" siger Claus Hyldahl. 

At have en mentor er ligesom at have en bestyrelse, mener han. "Han følger op på nøgletal sammen med mig og giver mig opgaver fra gang til gang, så jeg er nødt til at bruge tid på ledelsesopgvaer, som ellers er svært i en travl hverdag. Jeg er blevet langt mere skarp på, hvordan jeg bruger min tid".

Resultatet er, at Claus Hyldahl bl.a. har udarbejdet en vækststrategi og en jobbeskrivelse for ham selv og hans nøglemedarbejdere. 

Han fremhæver, at det betyder meget for sin virksomhed, at han kom i kontakt med imidt i starten af 2015. "Fremadrettet vil jeg bruge min tid anderledes, og jeg har fået bedre overblik og skabt tid til ledelse ved at overlade mere ansvar til min værkfører. Jeg har store forventninger til, at det kommer til at gå endnu bedre i virksomheden", siger direktøren for den springende Gazelle.